Wat maakt mijn schoolfoto’s

ANDERS dan ANDERS ?

Allereerst bedankt voor jullie interesse in mij als mogelijke schoolfotograaf.

Stoer, vernieuwend, contrastrijk, eigentijds,  is het geen je mijn schoolfoto’s aan kunt herkennen. Met name voor het basisonderwijs maak ik sinds 2011 voor veel scholen in de omgeving de schoolfoto’s. Wat mij ten opzichte van de meeste schoolfotograaf verschilt is dat ik wel ruim de tijd neemt voor ieder kind. Dus niet met z’n allen op een bank en 1x klikken, maar in kleine groepjes waarbij ik met de kinderen communiceer op hun eigen nivo en meerdere opnamen maak per kind. Hierdoor krijg ik in 9 van de 10 keer, de ‘echte’ lach te zien. Kinderen lachen namelijk niet zo zeer met de mond maar met de ogen !

Daarnaast is het apparatuur wat ik gebruik hetzelfde als in de fotostudio en niet 1 simpele flitser met een paraplu voor een in mijn ogen te “ vlakke “ belichting.

De schoolfoto’s benader ik als echte portretten, professioneel, ontspannen, met de nodige humor, waarbij ik probeer vernieuwend zijn. Mijn schoolfoto’s zijn vaak contrastrijk en ietwat gedurfd qua achtergrond en totaalbeeld waarbij iedere opname handmatig wordt bewerkt.

De achtergronden zijn onderwerpen die ik veelal zelf gefotografeerd heb en op doek heb laten drukken en dus allemaal even uniek. Ik werk niet met het klassieke blauw gewolkte achtergrond maar met bijvoorbeeld een roestige stalen deur, grafity, steigerhout, stoere muren maar ook het stijlvolle zwart of het maagdelijk wit. Hierdoor zijn de schoolfoto’s zeer eigentijds, stoer en contrastrijk. 

Afgelopen schooljaar is de achtergrond met een stalen plaat zeer in trek, maar ook steigerhout met afgebladderde verf. De kinderen laat ik in een vrije meestal stoere / coole pose staan en ook fotografeer ik niet alleen het gezicht maar ook een driekwart beeld special bewerkt! Afhankelijk van de periode is het eventueel mogelijk de naam van het kind bij op de foto te zetten. De laatste serie heb ik gemaakt terwijl de kinderen zitten op een veel gebruikt aluminium trapje en/of op een stoere oliedrum. Voor de groepsfoto ben ik een achtergrond aan het ontwikkelen zodat eventueel bij slecht weer deze binnen gemaakt kan worden met eveneens een stoere achtergrond. Vanzelfsprekend komt er dit voorjaar weer een nieuwe achtergrond bij en zal hetzelfde stoere karakter hebben.

Tenslotte willen de ouders gewoon een mooie sprekende foto van hun zoon / dochter. Met een gemiddelde afname van ruim 85% van de afgelopen 5 jaar denk ik dat mijn schoolfoto’s echt anders zijn dan anders !

Voorbeelden zijn te zien op deze site, of klik >> hier <<

De fotodag:

Afhankelijk van de aantal leerlingen zal ik de schoolfoto’s in 1 of 2 dagen gaan maken, waarbij 1 middag gereserveerd is voor de ‘ broer-zus ‘ opnamen. Hierbij het verzoek de hulp te hebben van 1 ouder die de meeste kinderen bij naam kent gedurende de fotosessies.  Vooral wanneer er ook de broer-zus foto’s gemaakt moeten worden zal ik daar vaak op de tweede middag ruim de tijd voor reserveren. UIteraard alles in overleg met jullie agenda.

Aflevering:

Binnen enkele weken ontvangt de school per groep een envelope met daarin voor ieder kind een codekaart voor de ouders. Hierin staat een voorbeeld van de foto en de code waarmee men kan inloggen op www.fotoidee4u.com Naast de ‘ traditionele’ pasfoto en groepsfoto maak ik dus ook een ‘driekwart’ foto welke ik special bewerk met eventueel de naam van het kind ! Er zijn verschillende voordelige setjes te koop, maar ook afdrukken van portretten op bijvoorbeeld hout of canvas.

Prijzen:

Doordat ik geen personeel heb kan ik de verkoopprijzen zeer acceptabel houden. De prijs voor een complete set schoolfoto’s is 11 euro. Het setje bestaat dan uit 1 fotoafdruk op 13×18 cm, 1 stuks 9×13, 1 stuks 6×9 en 4 pasfoto’s. Tevens wordt hierbij GRATIS de groepsfoto geleverd (met opdruk van groep en schooljaar). Totaal dus 3 stuks 13×18 fotovellen.

De ‘ Urban style’ foto is extra en heeft een meerprijs vanaf € 4,75 op formaat 10×15 cm., maar in combinatie met een totaalpakket met 4 fotovellen op 13×18 cm. is dit relatief nog aantrekkelijker. Dezelfde vanaf prijs wordt gehanteerd bij afname van een afdruk ‘ broer-zus’ foto. Er zullen ook aktieprijzen zijn van afdrukken op hout en/of canvas en combinaties van bovenstaande.

Vernieuwend:

Vernieuwend zijn de schoolfoto’s is de zogenaamde ‘ urban style’ een stoere foto met een bijzondere bewerking in diverse stijlen, te denken valt aan: ‘ Vintage look’ , Coole tinten, zwart-wit, urban…. . De levertijd wordt slechts met 1 week verlengd. Eventueel is het mogelijk de naam van het kind bij in de foto te plaatsen wanneer ik voor het eerst op de school kom. De opvolgende jaren alleen  in overleg ivm handmatige bewerking.

Wat heeft de school eraan ?

De school zelf ontvangt van alle leerlingen de digitale bestanden tezamen met de groepsfoto’s uitsluitend ter archivering.(niet voor wederverkoop) en /of leerlingvolgssysteem. Tevens worden de leerkrachten individueel op de foto gezet en op verzoek wordt ook een teamfoto gemaakt. Kortom ik neem al het werk van school uit handen, het enige wat ik vraag is de ruimte en de tijd op de opnamedag(en) en 1 hulpouder.

Kosten:

Er zijn voor de school geen enkele kosten aan verbonden. Het verzamelen van geld en/of enveloppen is ook verleden tijd door de digitale bestelwijze en dus nog een goede reden om ieder schooljaar te kiezen voor stoereschoolfotos.nl van Fotografie Mike Rikken uit Nijverdal

Bestelservice:

Alle foto’s zijn via de ontvangen code op www.fotoidee4u.com minimaal 3 maand na dato te bestellen. Voor bijzondere wensen of verzoeken graag een mail naar info@fotografiemike.nl en deze worden dan, mits mogelijk, z.s.m. geregeld. Door de korte lijnen ben ik zeer flexibel en is een eventuele klacht snel opgelost.

Periode:

Aangezien ik ook met name in het voor- en najaar trouwreportages maak gaat mijn voorkeur uit naar de periode oktober tot en met april. Buiten deze periode is in overleg mogelijk maar hou hierbij wel rekening met een week extra vertraging in levertijd.